Brandveiligheid in en om het huis

March 10th, 2010   •   no comments   

Ieder jaar zijn er in ons land ongeveer 8000 woningbranden. De schade is vaak enorm en honderden mensen raken hierbij gewond. Aan de gevolgen van brand in en rond het huis komen jaarlijks tientallen mensen te overlijden.

Mensen die wel zelf brand hebben meegemaakt zijn verrast door de snelheid waarmee brand zich verspreidt en de extreem hoge temperaturen die in een zeer korte tijd worden bereikt. Maar vooral door de rook, die een vertrouwde ruimte kan veranderen in een volstrekt onherkenbare omgeving. Dit alles gaat nog eens gepaard met aan de ene kant de paniek om weg te komen en aan de andere kant de wil om te redden wat er te redden valt. En hebt u wel eens stilgestaan bij de enorme ravage die zelfs een klein brandje veroorzaakt? De schade loopt al gauw in de tienduizenden euro’s. Of zelfs meer, wat dacht u van de schade die niet in geld is uit te drukken?

Nog nooit een brand meegemaakt? Gelukkig maar! Het is moeilijk om je er een goede voorstelling van te maken. Een beginnend brandje kan zich binnen vijf minuten uitbreiden tot een grote uitslaande brand, iets dat veel mensen zich niet realiseren.

Menigeen denkt dat brand alleen ontstaat als je iets aansteekt met een lucifer of aansteker. Dat is natuurlijk een misverstand. Brand ontstaat door een combinatie van zuurstof, warmte en brandbaar materiaal. Omdat zuurstof in praktijk vrijwel altijd aanwezig is, is het dus zaak voorzichtig om te gaan de combinatie warmte en brandbaar materiaal.

19 preventietips voor in en rond het huis