Legionella in de brandslang

March 6th, 2009   •   no comments   

Legionella in de brandslangLegionella besmetting is een fenomeen dat regelmatig opduikt in de media.In de zomer, maar ook in de winter zijn er locaties waar de legionella bacterie goed kan overleven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zwembaden en verzorgingscentra waar de temperatuur van de lucht vaak wat warmer wordt gehouden dan in reguliere locaties.

Brandslanghaspels bijvoorbeeld, bevatten vaak langdurig ongebruikt en stilstaand water. Zodoende krijgen wij ook binnen de brandbeveiliging te maken met de mogelijke gevaren van legionella.

Legionella in de brandslanghaspel?

Legionella is een bacterie die de veteranen ziekte kan veroorzaken. De legionella bacterie kan slechts onder bepaalde omstandigheden gevaar opleveren. Het water waarin de bacterie zich uitbreidt moet tussen de 25 en 50 graden Celsius zijn, al kan vanaf 20 graden Celsius al langzame uitgroei plaatsvinden. Hiernaast moet de bacterie de mogelijkheid hebben om zich te nestelen in de kleine slijmlaagjes die zich bijvoorbeeld vaak aan de binnenkant van leidingen en brandslangen bevinden. Dit is vooral in langdurig stilstaand water het geval, vandaar dat brandslangen een risico kunnen vormen.

Besmetting vindt uiteindelijk plaats in de longen door het inademen van kleine zwevende waterdruppeltjes die de bacterie bevatten. De druppels die uit een brandslang komen zijn over het algemeen te groot voor de meest effectieve besmetting maar het risico is niet compleet uit te sluiten. De ziekte is niet besmettelijk en dus niet overdraagbaar op andere mensen.

Een brandslanghaspel moet een maal per jaar gecontroleerd worden. Prevent Brandbeveiliging zorgt ervoor dat tijdens de jaarlijkse controle de brandslanghaspel goed doorgespoeld en gereinigd wordt, en verzegeld deze na controle om het gevaar van legionella te voorkomen. Als de verzegeling niet verbroken wordt en de brandslang gedurende zeer lange tijd niet wordt gebruikt dan verdwijnt de zuurstof na verloop van tijd uit het ingesloten water. In deze omstandigheid kan de Legionella bacterie minder goed overleven. Het is dus van belang om de verzegeling tussen twee controles in, niet zomaar te verbreken. Ook niet voor schoonmaakwerkzaamheden of kleine klusjes tussendoor.

Op Rijksoverheid.nl vindt u meer informatie over de legionellabacterie.