Waarom onderhoudsvrije brandblussers niet bestaan

  • 27-3-2017  

    Van tijd tot tijd meldt een fabrikant dat men de onderhoudsvrije brandblusser heeft uitgevonden. Dat klinkt te mooi om waar te zijn – en dat is het ook. In dit artikel leg ik graag uit waarom onderhoudsvrije brandblussers niet bestaan.

    Het functioneren van een brandblusser bij een calamiteit wordt beïnvloed door mogelijke interne faaloorzaken (slijtage, veroudering, corrosie) en externe factoren (beschadiging, diefstal, misbruik, gebrekkige training). En zoals duizenden servicetechnici in de hele wereld dagelijks ervaren, komt het maar zeer zelden voor dat een brandblusser niet functioneert als gevolg van interne faaloorzaken. Het zijn juist de externe factoren die ervoor zorgen dat een brandblusser niet de vereiste prestatie levert bij een calamiteit. Bekende voorbeelden zijn beschadiging door heftrucks, gestolen blussers, leeggespoten blussers. Maar ook een organisatie die totaal niet voorbereid is op calamiteiten kan ertoe leiden dat een beginnende brand niet in bedwang gehouden kan worden – hoe goed de blusser ook is.

    Fabrikanten hebben de kennis en ervaring om hun product te optimaliseren, maar ze kunnen deze externe factoren niet beïnvloeden. Zelfs de allerbeste blusser kan het niet winnen van een heftruck, dief of vandaal. Alleen planmatig preventief onderhoud kan ervoor zorgen dat defecte blussers tijdig worden ontdekt, hersteld of vervangen. De blusser die zichzelf uitdeukt, hervult of terug wandelt na diefstal moet nog uitgevonden worden. Onderhoudsvrije brandblussers: ze bestaan echt niet.

    Wim Kwakkenbos, voorzitter Europese normalisatie commissie onderhoudsnorm brandblussers